top of page

הבנת ויסות חושי: מפתח לשיפור התקשורת בין הורים לילדים עם הפרעות קשב וריכוז



ויסות חושי הוא תהליך שבו המוח מפרש ומגיב למידע שמגיע מחושים שונים. ילדים עם בעיות בוויסות חושי עשויים לחוות תגובות בלתי צפויות לגירויים יומיומיים, מה שעלול להשפיע על התנהגותם היומיומית ועל מערכות היחסים שלהם עם סביבתם.


הבנת הקושי לעיתים קרובות, ילדים עם רגישות חושית עשויים למצוא את עצמם במצבים שמציפים אותם, כמו רעש חזק או מגע בלתי צפוי. דמיינו ילד שלא רוצה ללכת לים וממציא תירוצים כדי להימנע מכך. במקום לחשוב על כך כעל עקשנות או חוסר שיתוף פעולה, חשוב להבין שייתכן והוא חווה תחושות עזות של אי נוחות או חרדה מהסביבה החושית בים.


חשיבות התקשורת הפתוחה כאשר הורים פותחים בתקשורת כנה עם ילדיהם ושואלים על הסיבות האמיתיות להתנהגותם, הם יכולים לקבל תובנות חשובות. לדוגמה, ילד שמספר להוריו שהוא חושש מהרעשים החזקים ומהעומס החושי בים עשוי להרגיש שהוריו מבינים ותומכים בו. תגובה כזו יכולה לכלול אימות תחושות הילד ("אני מבין שאתה מרגיש אי נוחות מהרעשים"), ובכך לעזור לו לחוש פחות לבד עם הקושי.


מחקר שפורסם ב-"Journal of Autism and Developmental Disorders" חקר משפחות שילדיהן סובלים מבעיות ויסות חושי. נמצא כי כאשר ההורים קיבלו כלים להבנה ולעבודה עם הקשיים החושיים של ילדיהם, חל שיפור משמעותי בתקשורת המשפחתית ובקשר ההורי-ילדי. המחקר עודד הורים ללמוד על המאפיינים החושיים השונים של ילדיהם ולעבוד עם אנשי מקצוע בתחום, כדי ליצור אסטרטגיות מותאמות.


ב-"American Journal of Occupational Therapy", מחקר הדגיש את החשיבות של הדרכה להורים. המחקר מצא שהורים שעברו הכשרה להבנת הצרכים החושיים של ילדיהם הפחיתו את רמות החרדה שלהם ושיפרו את כישוריהם ההוריים. ההכשרה כללה סדנאות להבנת התנהגויות חושיות, כלים לניהול סיטואציות שונות, והדרכה על יצירת סביבה תומכת.


מחקר ב-"Occupational Therapy International" הראה שכאשר הורים למדו להכיר ולזהות את הגירויים החושיים שהכי משפיעים על ילדיהם, הם הצליחו ליצור סביבה מותאמת יותר, דבר שהוביל לשיפור בהתנהגות הילד. המחקר הצביע על כך שההכרה בגורמי הלחץ החושיים וההתאמת הסביבה יכולה להפחית את התגובות השליליות ולשפר את איכות החיים של הילד.


ילד שממציא תירוצים להימנע מביקום בים עשוי לחוות חרדה מהעומס החושי והרעשים החזקים במקום. כאשר ההורים משוחחים איתו ומבינים את חששותיו, הם יכולים למצוא פתרונות מותאמים כמו שימוש באוזניות להפחתת רעש או בחירת זמנים שקטים יותר לביקור בים. ילד שנחשף לרעש חזק בסביבה של אתר בנייה עשוי להרגיש מוצף וחסר מנוחה. ההורים יכולים לעודד את הילד לשתף את תחושותיו, ולשקול להשתמש באביזרים כמו אטמי אוזניים או לעבור למקום שקט יותר. הבנה של ההורים את השפעות הרעש יכולה לעזור להם להפחית את החרדה של הילד ולספק פתרונות יצירתיים.


ילד שמתקשה להתרכז או שחש אי נוחות ברחוב סואן יכול להרגיש מוצף מכלי הרכב והרעש הרב. ההורים יכולים לתקשר איתו על התחושות שלו ולסייע לו למצוא דרכים לווסת את התחושות, כמו חיפוש מסלולים שקטים יותר או שימוש בכלים להרגעת החושים.


כאשר ההורים מפתחים הבנה עמוקה של הקשיים החושיים של ילדיהם, הם יכולים להפוך את התקשורת למשמעותית יותר ולהפחית את החרדה של ילדיהם. ההבנה והתמיכה ההורית מסייעות ביצירת סביבה בטוחה ונעימה יותר, שבה הילד יכול לפרוח ולהתפתח בצורה מיטבית




1. Manon W. P. de Korte, et al. (2022). "Pivotal Response Treatment Parent Group Training for Young Children with Autism Spectrum Disorder: A Qualitative Study on Perspectives of Parents." Journal of Autism and Developmental Disorders. DOI: 10.1007/s10803-021-05397-8. 2. American Journal of Occupational Therapy:

Comments


דבר העורכת

ברוכים הבאים למגזין קרוסלה, מגזין לאסטרטגיות ותמיכה ב-ADHD ולקויות למידה. מיועד לכל מי שלקויות למידה והפרעת קשב וריכוז משפיעים על חייו...

 

כתבות מומלצות

סיפור אישי

"

"

כתבות נוספות

bottom of page